banner
 
banner


English

 

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

To Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης είναι Ν.Π.Ι.Δ. διεθνώς γνωστό και χρονολογικά ο πρώτος στην Ελλάδα φορέας πολιτισμού με καταστατική ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Εμφανίσθηκε ως πολιτιστικό εντευκτήριο των φίλων της Ευρώπης, στα 1979, με τη συμβολή προσωπικοτήτων της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής, όπως οι συγγραφείς Στρατής Δούκας και Δημήτρης Σταμέλος, οι εικαστικοί Πάνος Βαλσαμάκης, Τάσος Χατζής, Απόστολος Κυρίτσης, Γιώργος Μούγιος, Αγγελική Τσεβά, ο ευρωβουλευτής και κατόπιν Πρέσβυς στην UNESCO Γιάννης Κουτσοχέρας, αλλά και με τη συμβολή του κύκλου των Καθηγητών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Ωδείου Αθηνών, των μελών της τότε Ένωσης Νέων Ελλήνων Λογοτεχνών, των μελών του Εφηβικού Θεάτρου Αθηνών, των μελών της Ελληνικής Επιτροπής του W.A.Y., κ.ά.

Το 1985 Αναγνωρίσθηκε με την 98/85 Απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και το 2008 μετονομάσθηκε σε «Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης και Έρευνας του Πολιτισμού του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους στην Ευρώπη (7975/08 Απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών).

Από το 2005 είναι συμβουλευτικός οργανισμός του Αμερικανικού Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικής και Υμνογραφίας (ASBMH) του Προγράμματος Βυζαντινών Σπουδών Πανεπιστημίου Πίτσμπουργκ (ΗΠΑ) και Μέλος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Οργανώσεων για την Ενωμένη Ευρώπη και της Επιτροπής ΜΚΟ του Υπουργείου Εξωτερικών.

΄Εχει Γραφείο-Αντιπροσωπεία στη Ν.Υόρκη και Αντεπιστέλλοντα Μέλη στις Η.Π.Α., στη Ρωσία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Ιαπωνία, στην Πολωνία, στην Ελβετία, στη Ρουμανία, στη Γεωργία, στην Ινδία, στην Αίγυπτο, στο Λίβανο, στο Κοσσυφοπέδιο (Κόσοβο) και στα Σκόπια.

΄Εργο του είναι η επιστημονική, μορφωτική, πολιτιστική, φιλεκπαιδευτική και εκδοτική δραστηριότητα και η εν γένει αντιμετώπιση (έρευνα, μελέτη, προβολή) θεμάτων που αφορούν  στη Λογοτεχνία, στις Καλές Τέχνες και στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και ανάγεται στην ευρωπαϊκή συνεργασία.

Από τα 1988, το Κέντρο συνεργάζεται, ως διοργανωτικός και μορφωτικός φορέας, με διεθνούς εμβέλειας και αναγνώρισης συνεδριακά προγράμματα και σεμινάρια, όπως:

 • οι Ελληνοδιεθνείς Συναντήσεις Μουσικολογίας και Σύνθεσης - 1987, 1988, 1989 - υπό τη διεύθυνση του Florian Dabrowski, Καθηγητή και Αντιπρύτανη  της Ανώτατης Κρατικής Μουσικής Ακαδημίας του Poznan (Πολωνία) και του βιολοντσελίστα Ελευθέριου Παπασταύρου, καθηγητή της  “Ecole Normale de Mousique” (Παρίσι) και του Πανεπιστημίου Cape Town. (Χορηγία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος)
 • τα εκπαιδευτικά σεμινάρια μουσικολογίας του Μουσικού Ιδρύματος της Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου Κρήτης
 • το διεθνές προ-συνέδριο «Αισθητική Αγωγή στην Προσχολική, Παιδική και Εφηβική Νεότητα» σε συνεργασία με τον πολωνό καθηγητή της φιλοσοφίας Wlodzimiers Kaczocha, το Μανώλη Χατζημάρκο, καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Dr. Elizabeth Pace, του Πανεπιστημίου San Diego (Χορηγία του Υπουργείου Εμπορίου,της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος)
 •  το παιδαγωγικό συνέδριο «Video και παιδί» - Ζάππειο
 • το Β΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Ιεροψαλτών της Μητρόπολης Δημητριάδος
 • τα Διεθνή Λογοτεχνικά Συνέδρια «Η άμυνα των μικρών γλωσσών μπροστά στην παγκοσμιοποίηση»-2004 και «Λογοτεχνία και Σάτυρα»-2010 της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Λογοτεχνίας (αιγίδα της UNESCO)
 • το Παγκόσμιο Συνέδριο «Βυζαντινός Μουσικός Πολιτισμός» (Αιγίδα Υπουργείου Εξωτερικών, Υπουργείου Παιδείας, Οικουμενικού Πατριαρχείαου) κ.ά.

Συνεργάσθηκε επίσης με τις Πρεσβείες των Αθηνών Η.Π.Α. (Η 500ή Επέτειος του Αμερικανικού Έθνους), Ισπανίας («Απόδειπνο κοντά στο Νταλί και τον Πικάσσο), Ουκρανίας (Συνέδριο A.I.C.L. 2004 – έκθεση ευρωπαίων καλλιτεχνών), με το Σύλλογο των Αρκάδων Νέας Υόρκης, με το Ελληνικό Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης και με τους Δήμους Αθηναίων,  Φαλήρου και Παιανίας.

Το 1999, με την υποστήριξη των Πρεσβειών των Αθηνών, Γαλλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας εξεπόνησε και προέβαλε διεθνώς το πρόγραμμα “European Sports Magazines and Books Showroom” για την ίδρυση της μόνιμης Μπιενάλε Αθλητικού Τύπου στην Ελλάδα. Το ίδιο πρόγραμμα ανακοινώθηκε στο περιθώριο της συνάντησης του Φόρουμ των ελληνικών οργανώσεων για το μέλλον της Ευρώπης υπό την προεδρία του τ. Πρωθυπουργού του Βελγίου  Jean-Luc Dehaene (2002) και εφαρμόσθηκε σε σύντομη κλίμακα στο Α΄Φεστιβάλ Νεολαίας – «Σπίτι του Βόλεϊ» 2008 (Αιγίδα: Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς)   

Το έργο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης παρουσιάσθηκε κατ’ επανάληψη σε σημαντικές διεθνείς πολιτιστικές διοργανώσεις, όπως η Παναμερικανική Έκθεση “Hermes” (Νιού Τζέρσεϋ), η «Europe Art» της Γενεύης, η «Euro’art» της Βαρκελώνης, οι «Greek Days» της Καλκούττα, η Biennale των Πολιτιστικών Περιοδικών των Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γένοβα), κ.ά.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης διοικείται από 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο, που εκλέγεται κάθε πέντε χρόνια από τη Γενική Συνέλευση του Σωματείου.

ΙΔΡΥΤΗΣ
Ιδρυτής και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης είναι ο ποιητής και αισθητικός της τέχνης Ευάγγελος Ανδρέου.

ΣΤΕΓΗ
Το κτίριο, που στεγάζεται το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης, βρίσκεται στην Παιανία Αττικής και περιλαμβάνει: αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (χωρητικότητα 100 συνέδρων), αίθουσα βιβλιοθήκης, αρχειοθήκης και βιβλιοεκδοτικού εργαστηρίου, ξενώνες, παρεκκλήσιο («Ευαγγελισμός της Θεοτόκου»), προαύλειο κήπο και κελλάρι κρασιού.
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Η Βιβλιοθήκη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης περιέχει 20.000 τίτλους, εμπλουτίζεται διαρκώς και διατίθεται για χρήση. Δωρητές της Βιβλιοθήκης είναι ο Ευάγγελος Ανδρέου, η Αμαλία Παρασκευοπούλου, ο Μανώλης Χατζημάρκος , ο Δημήτρης Σταμέλος, o Ελευθέριος Παπασταύρου, ο Ντίνος Τολίκας, η Τατιάνα Βασαρδάνη-Κουράκη και ο Νίκος Κόρκαντζης. Στα περιεχόμενά της υπάρχουν βασικά τμήματα:

-Εγκυκλοπαιδειών – λεξικών
-Αρχαιοελληνικής γραμματείας
-Νεοελληνικής γραμματείας – λογοτεχνίας
-Καλών Τεχνών (Ποίηση, Μουσική, Εικαστικά, Θέατρο, Αρχιτεκτονική, κ.λ.π.)
-Ιστορίας-Λαογραφίας
-Θεολογίας
-Ξενόγλωσσης γραμματείας, και
-Σειρά ποικίλων πηγών (πολιτική, νομική, αθλητισμός, επιστήμες, φυσιολατρεία, τουρισμός, σχολικά-εκπαιδευτικά βοηθήματα, κ.λ.π.)

ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ
Περιλαμβάνονται ονομαστικά αρχεία: ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΤΟΛΙΚΑ,ΤΑΚΗ ΜΑΡΘΑ, ΚΥΡΙΑΚΟΥ - ΛΙΛΗΣ ΔΕΜΠΩΝΟ & ΕΥΣΤ.- ΜΙΡΑΝΤΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΤΡΑΤΗ ΔΟΥΚΑ, ΑΓΓΕΛΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΥ ΒΟΥΔΟΥΡΗ, ΜΑΝΩΛΗ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΥ, ΚΩΣΤΑ ΑΝΔΡΕΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΛΕΠΟΠΤΡΑΣ ΚΕΧΑΓΙΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΑΜΕΛΟΥ, ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΑΡΛΑΤΟΥ και ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΙΑΔΑ (Ολυμπιακού αθλητή-Βαλκανιονίκη, 1939).

2.AΡXEIO ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
Αρχειοθηκονομική αξιοποίηση παλαιότερου και σύγχρονου έντυπου και φωτογραφικού υλικού εκθέσεων. Αλφαβητική διάταξη 2.000 ονομάτων.

3.ΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ
Βιογραφικά, έντυπα, έγγραφα, χειρόγραφα πρωτοψαλτών, χοραρχών και μελουργών του 20ού αι. των οποιών τα ονόματα απαντούν ως λήμματα στο Επίτομο Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό της Βυζαντινής Μουσικής, της Ολυμπίας Τολίκα. Αυτά τα βιογραφικά – κυρίως χειρόγραφα – συνοδευμένα σε πολλές περιπτώσεις από επιστολικά χειρόγραφα και έντυπα απαρτίζουν ένα ογκώδες αρχείο, αποτελούμενο από τέσσερα ντοσιέ.

4.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
Συλλογή καλλιτεχνικής φωτογραφίας (Νέλλης, Λ. Ελευθεριάδη, Aram Arnavoudian (“Alban”), Daniel Schwartz ,κ.ά.).
Δημοσιογραφικό αρχείο πολιτιστικού-καλλιτεχνικού φωτορεπορτάζ
Φωτογραφικό αρχείο εικαστικών έργων
Αρχείο φίλμς και σλάϊτς
Συλλογή ιστορικών φωτογραφιών και καρτ-ποστάλ

5.ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
Συλλογή γραμματοσήμων (δωρεά Στάθη Παρασκευοπούλου)
Συλλογή γραμματοσήμων (δωρεά Ιωάννη Λαζάρου)
Συλλογή γραμματοσήμων (δωρεά Βίλυς Δεμπόνο)

6.ΑΡΧΕΙΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΩΝ
Συλλογή χειρογράφων Πατριαρχών, Ελευθερίου Βενιζέλου, Πρίγκηπος Γεωργίου, Στρατή Μυριβήλη, Φώτη Κόντογλου, Γιάννη Σκαρίμπα, Νίκου Καρούζου, Αλέκου Κοντόπουλου, Πάνου Βαλσαμάκη, Τίμου Μαλάνου, Κωνσταντίνου Ρωμαίου, Στρατή Δούκα, Γιώργου Δέλιου, Γιώργου Μητσάκη, Δώρας Βάρναλη, Χαρίκλειας Καλομοίρη, κ.ά. Αρχείο χειρογράφων-αλληλογραφίας ξένων επιφανών (Constantin Andreou, Doe Lang, Florian Dabrofski, Alfred Lilienthal, Ilyas Halil, Ο. Merlier, κ.ά.)
7.ΑΡΧΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ
Τετρακόσιοι (400) τίτλοι ελληνικών και ξένων πολιτιστικών περιοδικών

8.ΑΡΧΕΙΟ ΜΝΗΜΕΙΑΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ, ΓΚΡΑΒΟΥΡΩΝ, κ.λ.π.
Εκδόσεις του 18ου και 19ου αιώνα (Ενετία, Παρίσι, Λειψία, Δρέσδη, κ.λ.π.).
Δωρεές Ευάγγελου Ανδρέου, Τατιάνας Βασαρδάνη – Κουράκη,
Ελευθέριου Παπασταύρου.

9.ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
Δίσκοι βυνιλίου παλαιότερης και νέας κοπής – συλλογή δίσκων 45 στροφών της περιόδου 1960- 1970 (Μπήτλς, Τζόουνς, Ντίλαν, Ντόνοβαν, Ανταμό, Αλ Μπάνο, Χολινταίη, Ασναβούρ, Πρίσλεϋ, κ.ά.)

10.ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΧΡΗΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ
Σκεύη γραφείου, καλλιτεχνικών εργασιών, έπιπλα, ενδυματολογικά, αγροτικά, οικιακά, διακοσμητικά, θρησκευτικής λατρείας, κ.λ.π. (από τον 18ο αιώνα).

11.ΓΕΝΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
΄Εγγραφο, χειρόγραφο, έντυπο, κ.λ.π. υλικό (από τις αρχές του 20ού αιώνα).
Στοιχεία άλληλογραφίας, βιβλία-κατάστιχα, κ.λ.π.
Αρχείο επιλογής αποκομμάτων τύπου
Αρχείο επιλογής θεατρικών και λοιπών έντυπων προγραμμάτων

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ
Στην Εικαστική Αρχειοθήκη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης, περιέχονται πίνακες, γλυπτά και χαρακτικά έργα καθώς και εικαστικά ενθυμήματα, των καλλιτεχνών:
ΑΓΓΕΛΟΣ (Παναγιώτου), ΑΜΑΛΙΑ (Παρασκευοπούλου), Κώστας ΑΝΔΡΕΟΥ, Ευάγγελος ΑΝΕΤΟΠΟΥΛΟΣ, Αρτίν ΑΡΤΙΝΙΑΝ, Ζήσης ΑΦΕΡΙΜ, Νίκος ΒΑΓΕΝΑΣ, Πάνος ΒΑΛΣΑΜΑΚΗΣ, Δούκισσα ΒΑΡΙΑ, Γιώργος ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ, Άθως ΓΚΑΡΟΥΝΤΙ (Ιταλός), ΄Εκτωρ ΓΡΟΛΛΙΟΣ, Κυριάκος ΔΕΜΠΩΝΟ, Στρατής ΔΟΥΚΑΣ, Θόδωρος ΔΡΙΤΣΑΣ, Κώστας ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, Ιφιγένεια ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΟΥ-ΚΟΡΑΚΙΑΝΙΤΗ, Γιώργος ΖΕΡΙΓΓΑΣ, Χρήστος ΘΕΟΦΙΛΗΣ, Γιάννης ΙΩΑΝΝΟΥ, ΙΩΑΝΝΗΣ (Λαζάρου), Τζούλιο ΚΑΪΜΗΣ, Πήτερ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑΣ, Ορέστης ΚΑΝΕΛΛΗΣ, Κάρλο ΚΑΡΟΣΣΟ (Ιταλός), Ηλίας ΚΕΦΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, Λούκυ ΚΝΕΧΜΑΝΤΣ (Ολλανδή), ΄Αρια ΚΟΜΙΑΝΟΥ, Στέλλα ΚΟΝΤΟΤΣΙΤΑ, Κάρολος ΚΟΥΝ, Ελένη ΚΟΥΣΙΔΟΥ, Ερμίνα ΛΕΥΚΑΔΙΤΗ, Τάσος ΛΟΥΚΑΣ, Τάκης ΜΑΡΘΑΣ, Ελιζαμπέτα ΜΑΡΚΟΥΤΣΙ (Ιταλή), Αργύρης ΜΑΡΝΕΡΟΣ, Απόστολος ΜΗΤΣΑΤΣΟΣ, Μανόλο ΜΟΜΠΟ (Ισπανός), Γιώργος ΜΟΥΓΙΟΣ, Χρήστος ΝΤΑΡΑΛΑΣ, Μίτκο ΝΤΙΜΗΤΡΩΦ (Βούλγαρος), Ρούλα ΝΤΟΥΛΗ –ΑΛΕΞΙΟΥ, ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ, Κώστας ΠΕΡΑΚΗΣ, Κάτια ΠΕΡΛΙΓΓΗ, Δημήτρης ΠΕΤΡΑΚΗΣ, Τεοντόρ ΡΑΝΤΟΥΚΑΝ, Κώστας ΡΟΔΑΡΑΚΗΣ, Χρήστος ΣΑΡΑΚΑΤΣΙΑΝΟΣ, Αποστόλης Ν. ΣΑΧΑΣ, Γιάννης ΣΙΜ (ΣΙΜΒΩΝΗΣ), ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ, Τάσσος ΣΥΝΤΕΛΗΣ, Φωτεινή ΣΧΙΖΑ, Αθηνά ΤΑΡΣΟΥΛΗ, Παναγιώτης ΤΕΤΣΗΣ, Δήμητρα ΤΣΑΛΑΜΑ, Αγγελική ΤΣΕΒΑ, Λεωνίδας
ΤΣΕΜΠΕΡΩΦ, Μένης ΤΣΟΛΑΚΗΣ, Δημήτρης ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Ευάγγελος ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ, Τάσος ΧΑΤΖΗΣ.

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

 • Δίπλωμα της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Λογοτεχνίας (A.I.C.L.)
 • Εύφημη Μνεία του Λουρίδειου Ιδρύματος-Μνήμες της Πόλης
 • «Δημοσθένειο» Μετάλλιο & Δίπλωμα Τιμής του Δήμου Παιανίας
 • Δίπλωμα Τιμής της Ένωσης Επιχειρηματιών Παιανίας - ΕΕΕΒΕΠ

 


 

 

    © 2008 euarce.gr. All rights reserved.                                                                                                                  Created by Businessrise